نان خوانساری یک نوع شیرینی سنتی، سالم، مقوی و کم شکر است که به صورت کلی در دسته شیرینی های خشک قرار می گیرد ولی بسیار خوش خوراک و نرم است. مزه این شیرینی به خاطر داشتن ماست، گلاب و زعفران خاطره انگیز و سنتی است که مورد پسند هر ذائقه ای قرار می گیرد و در نهایت نسبت به سایر شیرینی ها قیمت مناسبی دارد.
این شیرینی از بیش از یکصد سال پیش در خوانسار تهیه شده وبه عنوان سوغات این شهر زیبا همراه هر مسافری بود که از خوانسار گذر می کرد. مواد تشکیل دهنده نان خوانساری:
- آرد گندم: ماده اصلی نان
- شکر: برای طعم شیرین
- روغن یا کره حیوانی: برای لطافت نان
- تخممرغ: برای انسجام خمیر
- شیر یا ماست: به عنوان مایع خمیر
- زعفران: برای رنگ، عطر و طعم خاص
- گلاب: برای عطر شیرینی
- مواد اختیاری: کنجد یا دانه شکر یا سیاه دانه: برای تزئین روی نان
- مواد اختیاری: هل یا دارچین یا وانیل یا زنجبیل برای تولید نان خوانساری های طعم دار
برای تهیه این شیرینی سنتی در کارگاه های قنادی و شیرینی پزی خوانسار ابتدا شکر را با زرده تخم مرغ (در برخی از تولیدی ها با زرده و سفیده تخم مرغ) مخلوط می کنند و سپس ماست و شربت شکر و گلاب و زعفران را با آن ترکیب کرده و در پایان آرد اضافه می کنند، مرحله بعدی ورز دادن خمیر و پهن کردن آن روی میز است و پس از این مرحله با استفاده از قالب شیرینی ها آمده پخت می شوند. پخت نان خوانساری به مدت 15تا 45 دقیقه داخل فر انجام می شود و سپس شیرینی ها از فر خارج شده و در معرض هوای آزاد خنک شده و آماده بسته بندی میشوند. در تهیه این شیرینی سنتی هیچ گونه افزودنی یا رنگ غیرمجاز استفاده نمیشود.